Biobrandstof van de toekomst?

 

De milieu en budgetvriendelijke brandstof!

Het KYOTO-PROTOCOL heeft tot doel de uitstoot van broeikasgassen te beperken en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Een pelletkachel kan hierbij helpen. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, komt er bij de verbranding van houtpellets niet meer CO2 vrij dan er oorspronkelijk door de boom uit de atmosfeer was opgenomen. Ook als die boom in de natuur zou afsterven, is er een even grote uitstoot van CO2.

Houtpellets zijn ook nog milieuvriendelijker als het gebruik van gewoon brandhout. Een pelletkachel geeft een rendement van 90%, een houtkachel slechts 50%. Hierdoor is er veel minder hout nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren.

Houtpellets zijn ook een onuitputtelijke brandstof en bosbouw is een milieuvriendelijke industrie. Voor elke boom die er wordt gekapt wordt er één in de plaats geplant. Een ander voordeel is dat het zorgt ook voor lokale tewerkstelling in bijvoorbeeld de Ardennen. Europese bosbouw heeft niets te maken met het kappen van het tropisch regenwoud, aangezien dit wel helaas een milieuonvriendelijke industrie is.

Voor de productie van houtpellets worden er speciaal snelgroeiende houtsoorten gekweekt die volgroeid zijn op 6 jaar. Maar om houtpellets te produceren wordt voornamelijk het zaagsel van onze Europese houtverwerkende industrieën en hergebruik van oud afvalhout gebruikt. Ook wordt het vele snoeihout dat door tuiniers naar de recycling- en containerparken wordt gebracht verwerkt tot houtpellets.

De verkoopmarkt van houtpellets is en zal stabiel blijven. Er zijn in Nederland in de laatste periode steeds meer fabrieken erbij gekomen, die ook DIN+ houtpellets produceren. Zelfs de scheepvaart zorgt voor een goede aanvoer van houtpellets en hierdoor neemt het aantal leveranciers in ons land ook toe. Dit zorgt in de markt voor meer concurrentie wat voor u als inkoper weer een voordeel is.